- La entidad inaugura la exposición «COVID-19: Abre los Ojos», que podrá visitarse de forma gratuita en el Museo Diocesano de Barcelona hasta el 30 de junio
- «De esta crisis salimos todos juntos o no salimos», ha advertido Salvador Busquets, director de Cáritas Diocesana de Barcelona
- El Cardenal Arzobispo de Barcelona Juan José Omella emplaza a la ciudadanía, sociedad civil, administraciones y gobernantes a construir un futuro juntos, donde la lucha contra las desigualdades sea una prioridad
Amb motiu del primer aniversari de l’inici de la pandèmia, Càritas Barcelona ha inaugurat una exposició al Museu Diocesà de Barcelona, que porta per títol “COVID-19: Obre els Ulls. Una lectura social i ecològica de la pandèmia”. L’exposició, que podrà visitar-se gratuïtament fins al 30 de juny de 2021, és un recorregut per aquest primer any de crisi sanitària, econòmica i social, on es posa de manifest la vulnerabilitat de l’ésser humà.
El director del Museu Diocesà de Barcelona, Mn. Robert Baró, ha sigut l’encarregat de donar la benvinguda al museu, afirmant que l’exposició és una mostra de la tasca social que duu a terme l’Església. “L’edifici on es troba el Museu Diocesà de Barcelona fou construït al segle XV, i s’anomenava Casa de la Pia Almoina. Era una institució de beneficència, que acollia i oferia dinars a 288 pobres. Que avui siguem aquí reafirma que el compromís de l’Església cap als més febles ve de lluny”, ha indicat el director del Museu Diocesà de Barcelona. Mossèn Baró ha volgut fer un agraïment especial a la parròquia de Sant Josep Oriol de Santa Coloma, i a Ester Grau, filla de l’artista Josep Grau-Garriga, ja que han posat totes les facilitats per poder exposar el tapís “Màrtir”. Procedent d’Austràlia, el tapís fou exposat en el marc de la Biennal de Sidney.
Seguidament, el director de Càritas Diocesana de Barcelona, Salvador Busquets, ha agraït al Museu Diocesà la possibilitat d’acollir l’exposició, i ha recordat que tota la feina que s’hi mostra no seria possible sense el suport de tantes persones que col·laboren amb l’entitat. “Gairebé tres de cada deu donants físics i jurídics no havien col·laborat abans amb Càritas i aquest any ens ha ensenyat que la ciutadania s’implica en els moments de més necessitat”.
Busquets ha explicat que l’exposició està formada per 40 fotografies de fotoperiodistes com Sandra Balcells, Dani Codina, Javier González, Pepe Navarro o Mingo Venero, i que mostren la diòcesi de Barcelona en un context desconegut de pandèmia, on el patiment, l’angoixa, la solitud o la desesperança es fan presents. Les imatges també són l’exemple de la solidaritat de la ciutadania, i com malgrat el context, hi ha esperança. El director de Càritas ha recalcat la presència de dos elements centrals de l’exposició: Un dels més destacables és l’habitació de 10m2, que és on han passat el confinament el 40% de les persones ateses per Càritas. També ha donat especial rellevància a la targeta moneder, ja que entre els mesos d’abril i desembre de 2020, un total de 10.017 persones (3.865 llars) van rebre una ajuda per aliments, al 35% de les quals se’ls va facilitar la targeta moneder.
El director de Càritas s’ha preguntat si serem capaços d’entendre allò que la pandèmia ens està explicant, i ha afirmat que “Obre els ulls” vol ser una resposta a les múltiples preguntes que ens fem al voltant de la COVID-19. “D’aquesta crisi ens en sortim tots junts o no ens en sortim. La crisi de 2008 van pagar-la les persones més febles, i no volem que es repeteixi amb la crisi de la COVID-19. L’exposició vol fer reflexionar a la societat, i els demanem que s’aturin i es donin un minut de lucidesa per pensar en allò que podem fer de manera individual i col·lectiva per revertir la situació”.
1 any de crisi: Seqüeles que s’estanquen i fatiga pandèmica
Durant la inauguració de l’exposició, Càritas ha presentat l’informe Tercera Onada de l’impacte de la crisi de la COVID-19 en les llars ateses per Càritas Diocesana de Barcelona. Miriam Feu, cap d’anàlisi social i incidència de Càritas, ha sigut l’encarregada d’explicar les seqüeles de la pandèmia, remarcant que un any després de la declaració de l’estat d’alarma, les famílies han acumulat moltes crisis en una. “La protecció social no arriba a les persones més vulnerables. Això, sumat a la sensació d’aïllament i esgotament, provoca que les famílies sostinguin situacions insostenibles. Hem de construir un nosaltres integrador que no deixi ningú enrere.”, ha indicat Feu.
La responsable de Càritas ha destacat que 6 de cada 10 persones que acompanyen des de Càritas no tenen una feina digna, sigui perquè no en troben (43,8%), o perquè es veuen abocades a treballar en el mercat informal (20%). Aquesta situació fa que més de 20% de les famílies ateses per Càritas (prop de 3.500 famílies / 7.500 persones) visquin sense cap ingrés, quan abans de la pandèmia eren el 8,2%.
La manca d’ingressos ha provocat que 1 de cada 4 famílies s’hagi vist obligada a canviar d’habitatge, buscant una opció més econòmica per tirar endavant. Això fa que el 64% de les llars ateses per Càritas no disposi d’un habitatge digne, i que la meitat de les llars tinguin grans dificultats per fer front a les despeses de l’habitatge (lloguer o subministraments). Això genera un gran deteriorament en les condicions de vida de les famílies, ja que el 48,5% no poden dur una alimentació adequada (un 7% més que el febrer de 2020) i un 35% no poden accedir a la medicació que necessiten (+11% respecte abans de la COVID-19).
“Les seqüeles d’aquesta crisi s’estan enquistant. Augmenta la fragilitat i la desprotecció dins un context de fatiga pandèmica, i la situació no podrà sostenir-se molt més temps si no es prenen mesures immediates. No pot ser que només el 7% de les llars que acompanyem cobri alguna prestació d’ingressos mínims (ja sigui RGC o IMV). Ens cal obrir la mirada, obrir els ulls i dissenyar polítiques que ens portin a una nova realitat, on construïm un nosaltres integrador, que no deixí ningú enrere”, ha conclòs.
Finalment, el Cardenal Joan Josep Omella, Arquebisbe de Barcelona i President de Càritas, ha remarcat que l’Església sempre està present en temps de desolació, i que la ciutadania, independentment de la seva ideologia, es volca en favor de la causa de Càritas. “Cal que treballem junts per vèncer aquesta crisi. Com digué el Papa Francesc, no podem abordar la pobresa promovent estratègies de contenció que únicament tranquil·litzin i converteixin els pobres en éssers domesticats i inofensius”, ha indicat.
Te esperamos de martes a sábado de 11 am a 19.30 pm y domingos de 11 pm a 14.30 pm, entrada gratis.